Danskernes ostevaner

Stort set alle danskere spiser ost. Faktisk er det kun 3 pct. af danskerne, som aldrig spiser ost.

Men hvor ofte vi spiser ost, afhænger af vores alder. Fx spiser 6 ud af 10 danskere i alderen 60-74 år ost hver dag, mens det kun er hver tiende dansker i aldersgruppen 18-29 år, som dagligt spiser ost.

Så ofte spiser vi ost:

Total 18 – 29 år 30 – 39 år 40 – 49 år 50 – 59 år 60 – 74 år
Dagligt 32 pct. 11 pct. 15 pct. 26 pct. 47 pct. 59 pct.
Flere gange ugentligt 32 pct. 26 pct. 36 pct. 36 pct. 34 pct. 29 pct.
Ugentligt 15 pct. 24 pct. 25 pct. 17 pct. 7 pct. 6 pct.
Flere gange månedligt 8 pct. 16 pct. 9 pct. 9 pct. 3 pct. 2 pct.
Månedligt 6 pct. 12 pct. 8 pct. 6 pct. 3 pct. 0 pct.
Sjældnere 3 pct. 7 pct. 2 pct. 3 pct. 2 pct. 1 pct.
Aldrig 3 pct 2 pct. 5 pct. 4 pct. 4 pct. 3 pct.

Hvornår spiser vi ost:
Ost kan spises på alle tider af døgnet og til alle slags måltider. Danskerne er fx blevet glade for at bruge ost i deres aftensmåltid, hvor osten fx kan bruges til gratinering eller i salater, men også om morgenen og til frokost er vi glade for en god ostemad.

Det er især de ældre, som spiser ost om morgenen, mens de yngre generationer foretrækker at bruge ost i aftensmaden – eller til en ekstra lækker morgenmad i weekenden.

Total 18 – 29 år 30 – 39 år 40 – 49 år 50 – 59 år 60 – 74 år
Morgenmad (hverdag) 39 pct. 23 pct. 28 pct. 38 pct. 46 pct. 59 pct.
Morgenmad (weekend) 49 pct. 43 pct. 59 pct. 59 pct. 50 pct. 40 pct.
Mellemmåltid (formiddag) 15 pct. 15 pct. 12 pct. 16 pct. 18 pct. 15 pct.
Frokost 36 pct. 36 pct. 35 pct. 35 pct. 35 pct. 38 pct.
Mellemmåltid (eftermiddag) 22 pct. 22 pct. 21 pct. 22 pct. 25 pct. 22 pct.
Aftensmad 54 pct. 63 pct. 66 pct. 59 pct. 52 pct. 36 pct.
Dessert/efter middagen 20 pct. 15 pct. 16 pct. 22 pct. 23 pct. 23 pct.
Mellemmåltid (aften) 21 pct. 15 pct. 14 pct. 21 pct. 29 pct. 24 pct.
Andre situationer 9 pct. 9 pct. 5 pct. 11 pct. 14 pct. 8 pct.

 

Danskerne elsker Danbo:
Adspurgt om, hvilken oste-type vi bedst kan lide, svarer danskerne uden tøven, at den foretrukne ost er Danbo osten, som også er den mest solgte ost i Danmark. Blåskimmelost kommer ind på en andenplads, Mozzarella indtager en tredjeplads, Brie ligger på en fjerdeplads og Cheddar og Parmesan deler en femteplads på listen over danskernes favoritoste.

Især foretrækker vi at spise Danbo til morgenmad, frokost og mellemmåltid, mens madoste som Mozzarella og Parmesan indgår i aftensmåltidet og de mere bløde oste kommer på bordet efter middagen.

Morgenmad: Mellemmåltid: Frokost: Aftensmad: Dessert/ostebord:
Danbo Danbo Danbo Mozzarella Brie
Flødeost/smøreost Flødeost/smøreost Flødeost/smøreost Parmesan Blåskimmelost
Brie Brie Brie Cheddar Camembert
Blåskimmelost Blåskimmelost Blåskimmelost Hvidost/salatost Emmentaler
Gouda Emmentaler Hytteost Hytteost Gouda

 

Danskernes ostevaner

Kilde: Undersøgelse om danskernes ostevaner foretaget for Mejeriforeningen blandt 2.019 danskere i juni 2014.