Fakta om Danbo

Kært barn har mange navne - DanboHvad kendetegner en Danbo-ost?
Danboen er den mest producerede og spiste ost i Danmark. Danbo osten er danskernes ost og betragtes i dag som Danmarks nationalost. Produktionen af det, vi i dag kalder Danbo, startede omkring år 1900 som en udvikling af den tyske Steppen-käse men fik først sit officielle Danbo-navn i år 1952.

Danbo osten er en lys gullig  ost med en fast konsistens. Den har få til mange ensartede runde huller på størrelse med ærter; for det meste op til 10 mm i diameter. Den har en let, syrlig og aromatisk smag. Danbo ostens smags- og tekstur-karakteristika opnås efter kitmodning i 3 uger ved 12-20 grader.

Danbo osten er en ost, der er let at skære, og den er typisk blevet skivet og lagt på brød. Netop ost på brød eller ”smørrebrød”, som vi kender det fra den danske frokost, har gennem de sidste 500 år udviklet sig til at være en integreret del af danskernes kost.

84% af alle husstande i Danmark har købt Danbo ost i løbet af det sidste år, og en gennemsnitlig husstand køber Danbo ost 12 gange årligt.

Sådan fremstilles en Danbo
Danboen fremstilles af rå komælk der fedtstandardiseres og pasteuriseres, hvorefter der tilsættes syrevækker og løbe. Efter ca. 30 minutters forløb stivner ostemælken til en stor sammenhængende masse, hvorefter denne masse skæres i små terninger af nogle millimeters størrelse med det formål, at vallen kan trække ud.

Den sammenpressede masse udskæres og stykkerne kommes i forme. Osten i formen presses igen. Ostene afkøles, saltes, overfladebehandles med kitkultur efter dansk metode og gennemgår en lagringsproces af forskellig længde afhængig af ønsket modningsgrad i det færdige produkt. Osten kan evt. vaskes og tørres under eller efter lagringen inden osten emballeres.

Der skal bruges ca. 10 liter mælk til 1 kg. færdig ost.

Hvor produceres Danbo osten?
Danbo osten produceres kun i Danmark og hovedsagligt på følgende 10 mejerier: Tistrup,  Taulov, Mammen, Them, Nørup, Thise, Endrup, Jernved, Ingstrup og Sønderhaven.

Tistrup og Taulov er Arla mejerier Mammen Mejeri Them Mejeri Nørup Mejeri Thise Mejeri

Endrup Mejeri Jernved Mejeri Ingstrup Mejeri Soenderhaven Mejeri

 

Kilder: Fødevarestyrelsen, varespecifikation for Danbo + Arla GFK 2013