Hvad indeholder en ost?

En klassisk dansk skæreost som Danbo osten består af pasteuriseret komælk, salt, mælkesyrekultur og osteløbe. I visse Danbo oste er der tilsat kommen som smagsingrediens. Ellers kommer den karakteristiske smag fra den kitmodning, som er unik for Danbo.

Danbo osten har et højt indhold af vand, sammenlignet med andre oste, og det er det, der giver osten den smidige og bløde, men samtidigt skærbare konsistens.

Ost er rig på protein:
Ost er rig på protein og indeholder 25-29 g. pr. protein pr. 100 g.

Kroppen har brug for proteiner for at opbygge og vedligeholde cellerne. Vigtige kilder til protein er kød, mejeriprodukter, æg, fisk, kornprodukter og grøntsager. Kikærter, ærter, bønner og linser indeholder også mange proteiner.

En god kalk-kilde:
Ost har også et højt indhold af calcium, også kaldet kalk, som er vigtigt for at kunne danne stærke knogler og tænder. En Danbo ost indeholder typisk mellem 650-750 mg. calcium pr. 100 g.

Derudover indeholder ost bl.a. vitamin A, vitamin B2, vitamin B12, calcium, fosfor og zink.

Fedtindholdet i ost:
Du har måske undret dig over, hvad 30+, 45+ osv. betyder, når du køber ost. Plustegnet (+) angiver fedtindholdet i ostens tørstof. 45+ betyder fx, at der er 45 g. fedt i 100 g. tørstof. Ved denne form for fedtangivelse er vandindholdet således trukket fra inden udregningen, men ost – og især Danbo – indeholder imidlertid også mængder vand, og derfor er fedtindholdet i forhold til hele ostens vægt en hel del lavere. Typisk består halvdelen af ostens vægt af vandindholdet, så som en god tommelfingerregel kan man regne med, at der er ca. halvt så meget fedt i osten, som plustegnet angiver.

Alle producenter angiver også ostens fedtindhold i procenttal (%), og her angives fedt i g. pr. 100 g. hel ost. Fx kan en 45+ ost sagtens have 25% fedt.